WORKSHOP TURKEY
workshop IN-VISIBLE ISTANBUL A2. 2023
Organizator: CULTURE RESERVE NGO (www.culturereserve.org)
Autori/ Cercetare: Dr. Arh. Ana Maria Crișan, Dr. Arh. Alexandru Crișan
Lectori în workshop: Dr. Arh. Alexandru Crișan, Dr. Arh. Ana Maria Crișan
“Workshop IN-VISIBLE ISTANBUL 2023 ”
A2 > între 17 aprilie 2023 – 24 aprilie 2023 > 36 studenți
DATE GENERALE DESPRE PROIECT
Denumirea proiectului: WORKSHOP „in-VISIBLE ISTANBUL”(2)
Tip proiect: WORKSHOP
Organizația: Asociaţia CULTURE RESERVE (CR)
Coordonatori proiect: președinte CR /șef.lucr.dr.arh. Ana-Maria Crișan; secretar general CR /șef.lucr.dr.arh. Alexandru Crișan
Parteneri: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, ARTER Istanbul, IRHM Istanbul, Agenție „ Ro Team Tour”
Evaluare: lect.dr.arh. Ana-Maria Crișan, lect.dr.arh. Alexandru Crișan, asist.dr.arh. Robert Zotescu (reprezentant OAR), conf.dr.arh. Mihai Duțescu
Număr de participanți A1+ A2: 76 studenți
Perioada de desfășurare:
A2 > Faza 1: Workshop analiza in-situ 17-24 aprilie 2023; Faza 2: Workshop atelier în UAUIM: 24.04- 30.04.2023, Predare: 13-14.05.2023
Perioada de raportare: 17 aprilie 2023-14 mai 2023
Esmera > Echipa: studenti arhitecti Sanziana Catanoiu, Ana Anghel, Miruna Stefanescu, Barticel Alexandru.
About
WORKSHOP 2023
IN-VISIBLE ISTANBUL (2) WORKSHOP
[EN]
[RO]
DESCRIEREA ACTIVITĂȚILOR
„In_visible ISTANBUL” este un workshop tematic care centrează orașul ISTANBUL, în analiza in-situ, ca o bibliotecă vie de exemple arhitecturale. Pe parcursul a două săptămâni studiul descoperă arhitecturile care l-au inspirat pe novelistul Italo Calvino, in constructiile utopice din nuvela sa „Orașe Invizibile”. Structurat în 2 părți, workshop-ul are o parte de analiză în orașul stratificat și respectiv o parte aplicată de modelare machete cu scopul recreeri unor arhitecturi “invizibile”, din umbre si lumină.
SCOPUL ȘI OBIECTIVELE
Scopul principal este acela al reconstituirii procesului construcției orașelor, pe baza elementelor determinante. Prin orientarea asimilării pe baza procesului de a vedea, a observa, a imagina, se doreşte orientarea procesului educaţiei către o asimilare activă şi o creaţie viitoare responsabilă.
Drumul urmărește parcurgerea Istanbulului, plecând de la aspectele orașelor aparent fantastice din nuvela de referință. Urmărind descrierile lui Italo Calvino, arhitecții în formare au avut ca scop redescoperirea orașelor fantastice (Diomira, Isidora, Doroteea, Zaira, Anastasia, Tamara, Zora, Despina, Zirma, Isaura, Maurilia, Fedora, Zenobia, Zobeide) pe baza caracterelor/ elementelor repetitive în orașul model (Istanbul-ul). Aceste elemente repetitive, sunt relaționate morfologiei studiate în primi ani de studiu ai Universtății de Arhitectură, reluând tipologii de referință din curricula universitară, adevărate exemple universale.
Partea aplicată a workshop-ului pleacă de la presupusa imposibilitate a ilustrării cărții Orașele Invizibile. Sub tema amplă a machetelor de hârtie, obiectivul a fost acela al recreerii unei arhitecturi din umbre, a unei arhitecturi care să fie invizibilă, efemeră, în mișcare… o iluzie, similară arhitecturilor reamintite după un timp.
În spatele workshop-ului se ascunde un exercițiu de vizualizare al planurilor și al relațiilor lor cu lumina, un exercițiu care manipulează plinul și golul în raport cu o sursă de lumină și cu mișcarea.
O serie de referințe au fost esențiale în abordarea exercițiului, cu legătură directă cu lumea teatrului, prin jocul de lumini și umbre… pentru că ultim, lumea lui Italo Calvino este o lume teatrală prin repetiție și mișcare. Lumea concepută de prozator este în esență o lume construită cu elemente puține, dar repetate, supunându-se teoriei Repetiției și Diferenței a lui Gilles Deleuze, care sublinia că repetiția devine substanța arhitecturii. Similar în lumile invizibile, elementele arhitecturale repetate sunt cele care dau caracterul specific al orașelor: orașe construite preponderent din turnuri, poduri, ziduri, scări, ferestre, uși. Ca urmare workshopul s-a constituit ca o joacă cu puține elemente, capabile să compună prin repetiție o arhitectură. Jocul luminii și umbrelor a fost în context un mecanism de amplificare și manipulare a construcției arhitecturale, ca un ansamblu compus plurivalent.
Arhitectură percepută ca umbră este împrumutată din Commedia dell’Arte, devenind un personaj în sine, o arhitectură care se mișcă, crește, descrește, se transformă, bazată paradoxal pe improvizație.
Câteva referințe esențiale din teatrul luminii și umbrelor au orientat studiu aplicat: Robert(Bob) Wilson, Jerzy Grotowski, Ariane Mnouchkine– regizori care s-au inspirat din teatrul convențional…operînd neconvențional. Similar acest mod de lucru a fost un exemplu pentru exercițiul aplicat cu scopul de a încuraja creativitatea și gândirea asociativă.
Seccade > Echipa: studenti arhitecti Bandol Ana-Carina, Chesu Teodora Maria, Chiva Irina-Maria, Simion Maria, Uysal Merve Baise.
Nymphaeum > Echipa: studenti arhitecti Dima Andreea Elena, Arosculesei Laura Alexandra, Hanganu Eva, Hatis-Condroiu Andreea Larisa, Pangica Dan Paul, Silion Mihai Cristian.
DESFĂȘURAREA WORKSHOP-ULUI
1. ETAPA DE ANALIZĂ IN-SITU pentru studenții de an 2
Studiul izolează modele de referință în situ, discută elementele morfologice constitutive (elemente liniare, punctuale, goluri), capacitatea acestora de a se grupa specific în tipologii spațiale de referință (hipostil, curte, liniar, portic, turn,etc)), mecanica de compunere a tipologiilor spațiale. Metodologia parcurge definirea etapelor procesului estetic, principiile alcătuirii hărţilor de arhitectură şi defineşte modele. În zilele de studiu în situ, PRELEGERILE parcurg la la scară mare, la scară mică: elementele cu rol de model, mecanica de compunere a volumelor, morfologia arhitecturală, scenografia spațială, relația dintre construit și neconstruit. EXERCIȚIILE în echipă in-situ urmăresc familiarizarea cu elementele de arhitectură, dezvoltarea recunoașterii elementelor de vocabular, pornind de la citatele din lucrarea lui Italo Calvino.
ZIUA 1: 17 aprilie 2023
Având drept temă principală Arhitectura volumelor/ arhitectura bizantina, activitățile din prima zi s-au studiat tipologiile spațiale: central, curte interioară, portice, având ca studii de caz 2 ansambluri in oglinda: Aya Sophia, Moscheea Albastra, Coloana lui Constantin, Hipodromul, Muzeul de Arheologie.
ZIUA 2: 18 aprilie 2023
Tema principală a celei de-a doua zi: Orașul ascuns/ îngropat/ subteran, orașe cu apa, a deschis analiza spațiilor de tip hipostil, având drept modele Cisternele orașului: Basilica Cistern, Cisterna Binbirdirek, Philoxenos.
ZIUA 3: 19 aprilie 2023
În ziua a 3-a a workshop-ului s-a studiat tema Orașului labirintic; străzile acoperite, arhitectura comercială, urmărindu-se caracteristicile spațiul bazarului de tip liniar și cameral, discuțiile având loc pe baza studiilor in-situ ale Marelui Bazar (Kapalicarsi), Bazarului egiptean/de condimente (Misir Çarsisi) ,și ale caravanserai-urilor.
ZIUA 4: 20 aprilie 2023
Discuțiile din ziua a patra s-au concentrat asupra Arhitecturii de zid/ urme, elemente și straturi; Orașul limitelor și orașul semnalelor/ arhitecturi la distanța- formarea siluetei orașului și rolul semnalelor verticale. Tema a fost aprofundată pe modele vii reprezentative pentru tipologiile de spațiu liniar și turnurile: Zidurile Constantinopolului, zidurile apeductului Valens, Turnul Galata, silueta Istanbulului/ cu deplasare pe Bosfor; Istanbul Modern : Sistematizarea Galata
În cea de-a patra zi s-a făcut trecerea la cea de-a doua componentă a workshopului ce privește arhitectura contemporană din Istanbul.
ZIUA 5: 21 aprilie 2023
A cincea zi a urmărit de asemenea studiul în paralel al modelelor de referință Gara Orient Expres (Marmary Sirkeci) İstiklal Caddesi și a obiectivelor de arhitectură contemporană Ipera 25 (Foster), având ca subiect Arhitectura și Ornamentul, studiindu-se în principiu spațiul de tip cameral.
ZIUA 6: 22 aprilie 2023
Penultima zi de activități s-a axat pe înțelegerea Arhitecturilor recompuse, si viziunilor contemporane, obiectivele studiate fiind în totalitate parte a arhitecturii contemporane. S-a analizat modul în care modelele de referință au influențat arhitectura unor ansambluri precum Arter contemporary art Museum (Grimshaw) Santral Istanbul Museum of Contemporary Arts / Silahtarağa Power Station,Apple store/ Foster/ Zorlu Center.
ZIUA 7: 23 aprilie 2023
În cea de-a șaptea zi discuțiile s-au dezvoltat pe tema Arhitectura de zid, topografie și arhitectură având drept studiu de caz Sancaklar Mosque
2. ETAPA DE REALIZARE A MACHETELOR ÎN ATELIER
ATELIER studiu de macheta, masa rotundă/ discuție critică, PREDARE macheta de hârtie, format cinematic relevând ipostazele arhitecturilor de hârtie (filme și fotografii în mișcare), fise succinte de documentare a exemplelor studiate și integrate, 1 eseu de critică estetică: comentarii legate de estetică, compoziția și istoricul clădirilor reprezentate, urmărind realizarea unui comentariu complex interdisciplinar.
3.PREDAREA
Aceasta a constat într-o discuție critică, cu caracter concluziv al demersului. În cadrul prezentării finale, studenții au avut sarcina de a prezenta machetele de hârtie dintr-o perspectivă ce sintetizează relația dintre orașul invizibil ales și modul în care acesta s-a regăsit în Istanbul, și cum această legătură a dat naștere conceptului machetei punându-se accent pe mecanica și expresia acesteia.
Rezultatul prezentat a fost constituit de macheta propriu-zisă, imaginile realizate pe machetă și o serie de 2 texte despre machetă, respectiv orașul invizibil studiat, toate contribuind la exprimarea cât mai completă a modului în care studenții au ajuns să imagineze și să re-CONSTRUIASCĂ orașul dintr-un joc de lumină și umbră.
REZULTATE
Fiecare echipă a realizat la finalul activității câte o machetă și un text critic în două părți, rezultatul cumulat fiind reprezentat de 8 machete dinamice din hârtie, împreună cu textele critice asociate și de asemenea împreună cu documentarea și studiul foto-video realizate pe machetă. (8 x machete din hârtie)
MEMBRII/PARTICIPANTI/PARTENERI
36 studenți PARTICIPANȚI: Giuglea Andreea Doris Țăruș Anca Andreea Balan Iarina-Antonia Țaga Maria Alessia Catonoiu Sinziana Bandol Ana-Carina DIMA ANDREEA-ELENA Chesu Maria-Teodora Chiva Irina-Maria Barticel Alin-Alexandru Simion Maria Jelescu Ioana Theodora Munteanu Maria Radu Maria Alexandra Hatis Condoiu Andreea Larisa Zărnescu Raul-Gabriel Busuioc Toma-Teodor Anghel Ana-Maria Denisa-Elena Turcu Antonia Olivia Pîrțac Silion Mihai-Cristian Pangică Dan Paul Sendroiu Elena Teodora Radu Maria Catalina Aron Claudia Marcu Meltem Lavinia Maria Nica Diana-Maria Carastoian Sabina-Georgiana UYSAL MERVE BAISE Furtunescu Bianca Cipleu Erika-Andreea Hanganu Eva Arosculesei Laura Mîrza Samuel Oprea Florian Razvan Stefanescu Miruna.
Îndrumători, speakeri: lect.dr.arh. Ana Maria Crișan, lect.dr.arh. Alexandru Crișan.
Parteneri: ARTER Istanbul, IRHM Istanbul, Agenție „Ro Team Tour”
texte, sistematizare materiale: vol.stud.arh.Sergiu Turlui, vol.stud.arh.Radu Onea, dr.arh.Ana Maria Crisan, © 2023 for Culture Reserve
imagini: vol.stud.arh.Merve Uysal, dr.arh.Alexandru Crisan & students © 2023 for Culture Reserve
proiect workshop: © dr.arh.Alexandru Crisan, dr.arh.Ana Maria Crisan, for Culture Reserve
Leave a reply