Press Release, Summer School
SUMMER SCHOOL 2024 > ELEMENTS_IN SIBIU_4th EDITION
NEW SUMMER SCHOOL IN SIBIU, ROMANIA – 4th EDITION 2024
-
-
ȘCOALA DE VARĂ SIBIU_CULTURE RESERVE
-
Titlu: ELEMENTE_SIBIU serie tematică – ediția a 4-a
-
Categorie: SUMMER-SCHOOL 080714072024
-
Tip: Educație Non-Formală
-
Locatie: Sibiu / România
-
Date: 08/07/2024 –/14/07/2024
-
Organizator, coordonator: CULTURE RESERVE / Ana Maria Crișan, Alexandru Crișan
-
Lectori: phD.arch. Ana Maria Crișan, phD.arch. Alexandru Crișan & invites.
-
Parteneri: Ion Mincu University of Architecture Bucharest, Astra Museum Sibiu, Brukenthal National Museum Sibiu.
-
“thinking…is no more and no less an organ of perception than the eye or ear. Just as the eye perceives colours and the ear sounds, so thinking perceives ideas.” (Steiner, Rudolf (1883), Goethean Science, GA1.)
-
DESPRE ȘCOALA DE VARĂ SIBIU
-
“despre origini și creație în 6 zile + 1
-
arhitecții trec, elementele rămân…
-
toate cu origini comune,
-
din piatră, sau lemn,
-
în folclorul local sau estetica universală,
-
în trecut, prezent sau viitor.
-
Școala de vară din Sibiu – O cercetare în derulare despre estetica trecutului, prezentului și viitorului aplicată în arhitectura vernaculară. Ceea ce creem în prezent se regăsește paradoxal undeva… în lumea veche, o lume care a creat pentru prima dată detaliul, cu o flexibilitate intrinsecă care i-a permis să evolueze și să reziste în timp. Elementele casei țaranești, au fost și au rămas sursa inepuizabilă de inspirație pentru arhitecți, indiferent de modă. Adeseori nerecunoscute, ele au trecut pe sub radarul marilor cercetări, fiind rareori punctul focal. Permanent sursă de inspirație, elementele au fost imitate în piatră în arhitectura greciei antice, revăzute sub aspectul proporțiilor în perioada palladiană, negate și îmbrăcate în baroc, stilizate și interpretate în modern, îmbrățișate în perioada contemporană; au fost acolo, sub pătura evoluției, ca o piatră de temelie a edificării. Nu întâmplător, marii arhitecți contemporani au revenit asupra elementelor arhitecturii vernaculare, specificând în multiple rânduri influența decisivă a acestora asupra lucrărilor lor. Lansăm o căutare, o CERCETARE APLICATĂ a elementelor originare ale arhitecturii: stâlp, grindă, fereastră, ușă, scară, interogând ultim apariția și reziliența acestora în arhitectura vernaculară.Ne propunem să NE reCUNOAȘTEM ORIGINILE, cu un proiect identitar pentru arhitectura românească și balcanică – studiul elementelor originale în arhitectura tradițională, luând ca bază vasta colecție de arhitecturi construite vernaculare a Complexului Național Muzeal în aer liber ASTRA. După ce a pus fundațiile la editia anterioara analizând palierul LIMITE, proiectul își propune, ca pe parcursul a mai multor ani, să construiască un INVENTAR VIZUAL AL ELEMENTELOR ORIGINALE identificând similarități și variațiuni, modele și excepții.
La a 4a ediție, Școala de Vară de la Sibiu continuă pe structura educației non-formale, fenomenologice, corelând studiul elementelor in situ, analiza comparată și mnemotehnica după modelul ideal al școlii grecești. Discutăm texte celebre ale arhitecturii, având punct focal ordinul și modulul. Complementar vizualizăm scurtmetraje documentare din lucrările marilor arhitecți, pelicule care recunosc influența arhitecturii vechi și marile artificii din spatele arhitecturilor contemporane prezente…
-
PROGRAMUL ȘCOLII DE VARĂ SIBIU
-
Pe parcursul a 7 zile se întâmplă: analiza elementelor arhitecturii vernaculare în Complexul Național Muzeal ASTRAînsoțite de discuții și proiectii de FILM în gradină, în șură, imagini de arhivă Tache Papahagi, D. Galloway, Kurt Hielscher, recent Peter Jacobiscurt metraje / filme documentare de arhitectură, ilustrând vizual conexiunile arhitecților moderni și contemporani cu lumea vernaculară: Peter Zumthor, Juhani Pallasmaa, Louis Khan, Carlo Scarpa, Le Corbusier, etc.
Studiul la muzeu – regăsirea elementelor în Muzeul Național BRUKENTHAL, masă câmpenească care introduce gastronomia locală, descoperiri arhitecturale de LOC (programul detaliat la o dată ulterioară exclusiv pentru participanți)
-
Organizatori: Lect.dr.arh. Ana Maria CRIȘAN, Lect.dr.arh. Alexandru CRIȘAN & invitați
-
ÎNSCRIERILE se desfășoară între data de 25.03.2024 – 25.05.2024
-
CUM TE ÎNSCRII LA ȘCOALA DE VARA SIBIU_ Ediția a 4-a
Consulți paginile Școlii de vară de la ultimele ediții (secțiunea portofolio), participările din Anuale și Bienale și descoperi ce facem împreună. Te hotărăști până în data de 29 aprilie dacă ne întâlnim la Sibiu. Achiți taxa de participare în contul Asociației CULTURE RESERVE. Simplu!
Ne trimiți un mail de înscriere pe adresa office@culturereserve.org, cu detaliile: nume, prenume, grupa, facultate, nr. de telefon. Vei primi un mail de confirmare în 2-3 zile maxim. Toate detaliile ref. la deplasare și recomadări le stabilim pe grupul privat de whatsup, pe care îl generăm în data de 29 aprilie, când închidem înscrierile. Dacă ai întrebări, ne poți scrie aici: office@culturereserve.org. Trimiterea informațiilor de mai sus reprezintă acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, cf. politicii GDPR
-
ÎN ACEST AN AVEM LOCURILE LIMITATE !!!
-
taxă participare în valoare de 850 ron doar pentru studenți UAUIM (dată limită înscriere 29 aprilie). Încasările au loc în perioada 08.06. > 14.06.20024!
-
în contul CULTURE RESERVE deschis la BCR: IBAN: RO71 RNCB 0071 1467 3725 0001
-
cu mențiunea CONTRIBUȚIE SIMPATIZANT ȘCOALA DE VARĂ_nume student
-
(taxa de participare/contribuția de simpatizant reprezintă accesul la școala de vară ediția a 4-a)
-
factura va fi pregătită și o primești la prima întâlnire din Școala de vară.
-
CUM NE ORGANIZĂM
-
Noi asigurăm programul: organizarea, întâlnirile cu specialiștii, zilele de proiecții, discuțiile, zi surpriză / ca întotdeauna în școala de vară, TU vii și locuiești în Sibiu, precum oamenii locului. Ne întâlnim la Sibiu – poți ajunge cu trenul sau microbuze, poate chiar și cu bicicleta, îți alegi cazarea pentru o săptămână în Sibiu (cazarea este la alegerea participanților – cea mai accesibilă variantă pentru cazare este cea individuală/recomandăm cazarea la apartamente). Cazarea nu este inclusă în contribuția de simpatizant.
-
Activitatea din școala de vară, poate fi suportul echivalării creditelor din activități extracurriculare în cadrul UAUIM. Recomandam verificarea site-ului Ordinului Arhitecților, care în ultimii ani vine în suportul școlilor de vară acordând burse pentru participare în școlile de vară. Acestea se obțin aplicând pe site ul OAR (VOR FI ANUNTAȚE ÎN CURÂND) > https://oar.archi/timbrul-de-arhitectura/burse-studenti/
-
BIBLIOGRAFIE
-
Leon Battista Alberti, De re aedificatoria / Rudolf Arnheim, Percepţia vizuală: o psihologie a văzului creator / Barbu Brezianu, BRANCUSI / Kenneth Frampton, Modern Architecture: a critical History / Rem Koolhas, Elements of Architecture / Enrico Guidoni, Architettura primitiva / Andrea Palladio, Cele patru cărţi de arhitectură / Juhani Pallasmaa, The Eyes of the Skin. Architecture and the Senses / Vitruviu, Despre arhitectură / Peter Zumthor, Thinking Architecture.
-
Elemente ȘCOALA DE VARĂ de la SIBIU editia a 4-a 2024
-
un proiect de cercetare extracurricular organizat cu ♥ de CULTURE RESERVE
-
Un program educațional desfășurat în parteneriat cu: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Național BRUKENTHAL
-
-
-
READ MORE
-
Workshop page: –
-
Event page: https://www.facebook.com/culturereserve.org/
-
University page:
-
Tags: 2024, academic, alexandru crisan, ana maria crisan, arhitectura, arhitectura vernaculara, astra, brukenthal, cultura, culture reserve, desen, editia 4, educatie, educatie non formala, elemente, formare, fotografie, koolhas, muzeul civilizatiei astra sibiu, muzeul national brukenthal, patrimoniu, proiect cercetare, proiect cultural, romania, scoala de vara, sibiu, studenti arhitectura, summer school, traditie si inovatie, uauim, universitatea de arhitectura, zumthor
Leave a reply