Workshop News
WORKSHOP 2022 > IN PIATRA_PROIECT LAPIS DOMUM
WORKSHOP, IN PIATRA – PROIECT LAPIS DOMUM, ROMANIA
-
-
Titlu: Pe urmele arhitecturii sapate IN PIATRA, Proiect LAPIS DOMUM
-
Categorie: WORKSHOP 0509092022
-
Tip: Educatie Non-Formala
-
Locatie: Buzau/ Romania
-
Date: 05/09/2022 – 09/09/2022
-
Organizator, coordonator: CULTURE RESERVE / Alexandru Crisan, Ana Maria Crisan
-
Lectori: dr.arh. Alexandru Crisan, dr.arh. Ana Maria Crisan
-
Parteneri: Ordinul arhitectilor din Romania prin Timbrul de arhitectura – OAR, Universitatea de arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti – UAUIM, cu sprijinul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului.
-
DESPRE
-
Proiectul cultural Lapis Domum: “Obiectul studiului îl constituie analiza fondului arhitectural rupestru existent, relevant pentru arhitectura săpata în piatră – aprox. 29 de obiective-, din arealul Țării Luanei/ zona Buzăului, specific triunghiul Bozioru (Nucu) – Brăeşti (Ruginoasa) – Colţi (Aluniş).Fondul arhitectural existent rupestru de pe teritoriul Rumâniei, deși recunoscut pentru valoarea istorică, este până la această dată nerecunoscut pentru valoarea arhitecturală de excepție. Valoarea obiectivelor în parte este consolidată în primul rând de vechimea acestora atestată istoric. Valoarea obiectivelor în ansamblu rezidă în unicitatea acestei tipologii arhitecturale în arealul romanesc (alături de ansamblul Basarabi), precum și prin valoarea de raport cu alte situri de referința la scara internațională, cum ar fi cele aflate în actualul areal al Cappadociei (Turcia), în Matera (Sudul Italiei), Sardinia, etc, situri de referință pentru arhitectura săpată în piatra, de sec IV-VIII e.n. În context internațional, obiectul proiectului îl constituie promovarea și reafirmarea valorii de referință a acestor obiective arhitecturale săpate în piatră de pe teritoriul României. În context național, obiectivele principale ale proiectului urmăresc cunoașterea şi re-cunoașterea acestora, deschiderea unui palier educativ non-formal particular, adresat tinerilor arhitecți în formare cu studiul specific al mimetismului arhitectural. (…) Proiectul pune accentul pe analiza arhitecturii mimetice, respectiv pe percepția conceptuală și perceptuală, care a influențat decisiv forma arhitecturii. Este un studiu de pionierat, care depășește analiza valorii patrimoniale și se deplasează atât în sfera recunoașterii și analizei comparate a elementelor arhitecturale caracteristice, dar și a relevanței lor în educația de arhitectură. Puțin cunoscut la scară națională sau intenațională, ansamblul rupestru are potențialul unei scene în aer liber, dedicată educației nonformale a tinerei generații în domeniul arhitecturii. Subiectele atinse în cadrul atelierului privesc arhitectura rupestră, ca încorporând antefactum percepția conceptuală, specifică unei perioade originare, o etapă unică în gândirea arhitecturală, bazată pe proiectarea unor principii non edificandi. Prin însăși materialul constitutiv – piatră brută, și metoda de realizare/ad invertum – obiectivele au potențialul unic de studiu al sculpturalității arhitecturale originare. Obţinerea rezultatelor şi interpretarea acestora va pune accent în primul rând pe forma arhitecturală, şi în plan secund pe ornamentica în relief (relief scobit, basorelief și crestături) existenţa pe murus.”
-
Workshop-ul “Pe urmele arhitecturii sapate IN PIATRA”
-
-
PROGRAM / disponibil exclusiv participantilor
-
Traseu 05-09.09.2022 /Buzau/Alunis/Nucu/Bozioru – Sinca Veche – Namaiesti/Corbii de Piatra/Cetatuia-NegruVoda
-
INSCRIERI-le se desfasoară pe baza de invitatie si selectie de portfoliu lucrari pana la data de 31.08.2022
-
(la adresa de mail office@culturereserve.org / ami.crisan@gmail.com)
Subiect mail SCOALA DE VARA SIBIU 2022: Un paragraf de intenție/ motivație în corpul mail-ului; mențiunați dacă ați mai fost în alte workshopuri organizate de noi. Detalii identificare: nume student, grupă, adresă mail, numar de telefon. Transportul și cazarea se realizează prin sponsorizare din proiectul cultural.
-
-
-
READ MORE
-
Workshop page: –
-
Event page: https://www.facebook.com/culturereserve.org/
-
University page: –
-
Tags: alexandru crisan, arhiepiscopia argesului, arhitectura, arhitecturi in piatra, arhitecturi sapate, asezari rupestre, biserici, buzau, culture reserve, educatie nonformala, oar, ordinul arhitectilor din romania, proiect cultural, timbrul de arhitectura, uauim, universitatea de arhitectura, workshop
Leave a reply