Exhibitions, Press Release
Lapis Aedificii, expozitie LAPIS DOMUM, ro
LAPIS DOMUM
-
-
Titlu: Lapis Aedificii – LAPIS DOMUM
-
Categorie: EXPOZIȚIE 31052023
-
Tip: PROIECT CULTURAL OAR / Educație Non-Formală
-
Locatie: sediul OAR, Filiala București/ România
-
Date: 31/05/2023 – 09.06.2023
-
Organizator, coordonator: CULTURE RESERVE / Alexandru Crișan, Ana Maria Crișan
-
Prezentare event: PhD.arch.Ana-Maria Crișan, PhD.arch.Alexandru Crișan, PhD.arch.Robert Zotescu
-
Finanțare: Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de arhitectură – OAR
-
Parteneri: Ordinul Arhitecților din România – OAR, Ordinul Arhitecților Filiala București – OARB, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București – UAUIM.
-
Sponsori: Crama Rasova, Ordinul Arhitecților Filiala București – OARB
- .
-
DESPRE PROIECTUL CULTURAL / Lapis Domum
-
Proiectul de cercetare “Lapis Aedificii – Lapis Domum: Pe urmele arhitecturii săpate în piatră, prin Ţara Luanei” s-a desfășurat în perioada 2020-2023. Subiectul acestuia a fost analiza fondului arhitectural existent rupestru de pe teritoriul României, din zonele Buzău-Făgăraș-Brașov-Arges. În ceea ce privește prioritățile și obiectivele proiectului, acestea vizează în primul rând analiza detaliată a fondului arhitectural rupestru existent în siturile din geoparcul Ținutul Buzăului – sit UNESCO, specific triunghiul Bozioru (Nucu) – Brăeşti (Ruginoasa) – Colţi (Aluniş), Șinca Veche (Brașov-Făgăraș), Nămăești, Corbii de Piatră, Cetățuia Neagră Vodă.
-
Proiectul s-a dorit a fi relevant prin reașezarea și recunoașterea valorii arhitecturale și patrimoniale a arhitecturii săpate în piatră din România și, în mod particular prin aplicarea educațională ca instrument de lucru la nivel academic în domeniul arhitecturii. Fondul arhitectural existent rupestru de pe teritoriul României este relativ puțin cunoscut la nivel internațional. Valoarea obiectivelor în parte este consolidată în primul rând de vechimea acestora atestată istoric. Valoarea obiectivelor în ansamblu rezidă în unicitatea acestei tipologii arhitecturale în arealul românesc (alături de ansamblul Basarabi), precum și prin valoarea de raport cu alte situri de referință la scară internațională, cum ar fi cele aflate în actualul areal al Cappadociei (Turcia), în Matera (Sudul Italiei), Sardinia etc., situri de referință pentru arhitectura săpată în piatră, de sec IV-VIII e.n.
-
CERCETAREA (prima etapă 2020-2023) a vizat analiza morfologiei spațiale, identificarea trăsăturilor specifice ale arhitecturii ad invertum, perspectiva interpretativă a concepției arhitecturale excavate, cu accent pe aspectele legate de arhitectura mimetică. Workshop-ul și cercetarea prin model se constituie ca o aplicație aducătoare de valoare, tratând viziunea inovatoare asupra patrimoniului arhitectural și analiza prin metode de investigare corelate.
-
Obiectivele principale ale proiectului au fost identificarea și cunoașterea acestor obiective arhitecturale, deschiderea unui palier educativ non-formal particular adresat tinerilor arhitecți în formare cu studiul specific al mimetismului arhitectural și promovarea și reafirmarea valorii de referință a acestor obiective arhitecturale săpate în piatră de pe teritoriul României. Proiectul a pus accentul pe analiza arhitecturii mimetice, respectiv pe percepția conceptuală și perceptuală, care a influențat decisiv forma arhitecturală. Proiectul a depășit analiza valorii patrimoniale și s-a deplasat atât în sfera recunoașterii și analizei comparate a elementelor arhitecturale caracteristice, cât și în sfera relevanței lor în educația de arhitectură. Acesta s-a constituit ca un studiu de pionierat în domeniul arhitecturii săpate în piatră, aplicația având potențialul de a duce la dezvoltarea unor programe educaționale specifice pentru tinerii arhitecți. Puțin cunoscut la scară națională sau internațională, ansamblul rupestru are potențialul unei scene în aer liber, dedicată educației nonformale a tinerei generații în domeniul arhitecturii. Subiectele atinse în cadrul atelierului (aplicației practice) privesc arhitectura rupestră, ca încorporând antefactum percepția conceptuală, specifică unei perioade originare, o etapă unică în gândirea arhitecturală, bazată pe proiectarea unor principii non-edificandi. Prin însăși materialul constitutiv – piatră brută, și metoda de realizare / ad-invertum – obiectivele au potențialul unic de studiu al sculpturalității arhitecturale originare. Obținerea rezultatelor și interpretarea acestora va pune accent în primul rând pe forma arhitecturală, și în plan secund pe ornamentica în relief (relief scobit, basorelief și crestături) existentă pe murus.
-
-
-
PROGRAM / 31.05 – 09.06. 2023
-
-
-
READ MORE
-
Event page: https://www.facebook.com/culturereserve.org/
-
Tags: 2023, alexandru crisan, ana maria crisan, azero, biserica ortodoxa romana, biserici rupestre, biserici sapate in piatra, bor, buzau, crama rasova, culture reserve, expozitie, ion mincu arhitectura, oar filiala bucuresti, ordinul arhitectilor din romania, piatra, proiect cultural, timbrul de arhitectura, uauim, universitatea de arhitectura
Leave a reply